Apotheek Westwijk

Van Baerlestraat 153 3132 ED Vlaardingen Tel:010-4354500

Medische Encyclopedie

Inhoud

griseofulvine

Griseofulvine is een antischimmelmedicijn.

Artsen schrijven het voor bij schimmelinfecties van de huid, zoals hoofdschimmel.

Wat doet griseofulvine en waarbij gebruik ik het?

Schimmelinfecties van de huid

Huidschimmels leven van de huid, nagels of de haren van mensen of dieren. Schimmels verspreiden 'sporen'. Deze kunnen lang zonder voedsel en dan onder gunstige omstandigheden weer voor een nieuwe schimmelinfectie zorgen.

Huidschimmels en hun sporen zijn overal, iedereen komt ermee in aanraking. Ook huisdieren kunnen bepaalde schimmelziektes verspreiden.

Hoofdschimmel
Griseofulvine wordt vooral gebruikt bij hoofdschimmel (tinea capitis). Dit is een besmettelijke schimmelinfectie van de behaarde hoofdhuid. Het komt vooral bij kinderen voor. De infectie wordt overgedragen via mutsen of borstels. Het komt soms als een epidemie voor op scholen. Door de infectie ontstaan op de behaarde hoofdhuid ronde, rode en schilferende plekken.  Doordat de haren afbreken ontstaan kale plekken.

Door de infectie kunnen plekken op de hoofdhuid blijvend kaal worden.

Behandeling
Een tijdige behandeling voorkomt blijvende kale plekken. Een zalf of lotion met een schimmeldodend middel is meestal niet voldoende werkzaam. Daarom is vaak een behandeling van binnenuit nodig. Meestal schrijft de arts daarbij terbinafine voor. Als dat niet voldoende werkt of niet mogelijk is, kan de arts griseofulvine voorschrijven.

Werking
Dit medicijn bestrijdt schimmelinfecties van de huid zoals hoofdschimmel. Het voorkomt dat de schimmel zich kan vermenigvuldigen.

Na inname verspreidt het medicijn zich in het lichaam en hoopt zich uiteindelijk op in nieuwe huidcellen en groeiende haren. Zo bestrijdt het de schimmelgroei van binnenuit.

Het duurt enkele weken voor de schimmel uit de haren en de huid is verdwenen.

Lees meer over schimmelinfecties van de huid . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Maagdarmklachten, zoals opgeblazen gevoel, buikpijn, verminderde eetlust, misselijkheid en diarree.

  • Hoofdpijn

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Dorst en droge mond.

  • Duizeligheid, wazig zien en vermoeidheid.

  • Doof of tintelend gevoel in de armen of benen of coördinatiestoornissen.

    Neem bij deze verschijnselen contact op met uw arts of apotheker.

  • Leveraandoeningen. U kunt dit merken aan jeuk, aanhoudende misselijkheid, verminderde eetlust, vermoeidheid, een gele verkleuring van de huid of het oogwit, braken, uitputting, donkere urine en bleke ontlasting.

    Waarschuw dan een arts. Als u een leveraandoening heeft (of krijgt gedurende de kuur), zal uw arts de dosering aanpassen.

  • Bloedafwijkingen. Waarschuw direct uw arts bij onverklaarbare blauwe plekken of keelpijn met koorts en blaren in de keel.

  • Gistinfectie (candida of spruw) in de keel en mond. Dit ziet u aan een witte plekjes op het slijmvlies, meestal tegen de wangen, op de tong en het gehemelte.

    De plekjes zijn moeilijk weg te vegen. Neem bij deze verschijnselen contact op met uw arts.

  • Psychische klachten zoals slapeloosheid, verwardheid of depressie.

    Neem contact op met uw arts of apotheker als u deze bijwerkingen opmerkt.

  • Borstvorming bij kleine kinderen.

    Raadpleeg uw arts als u dat bemerkt.

  • Huiduitslag, ronde vlekjes, bobbeltjes of galbulten, meestal op de handen.

    Raadpleeg uw arts als u merkt dat u hier last van krijgt.

  • Overgevoeligheid voor zonlicht. Dit merkt u aan jeukende rode huiduitslag bij intensieve blootstelling aan UV-licht (zon, zonnebank, hoogtezon of solarium).

    U kunt dit voorkomen door uit direct zonlicht te blijven, met name tussen 10.00 en 15.00 uur, beschermende kleding te dragen, waaronder hoed en zonnebril, zonnebrandmiddel te smeren met sun-block van minimaal factor 15, lippenbalsem met minstens factor 15 te gebruiken en niet onder de zonnebank te gaan. Als u een ernstige reactie op de zon krijgt, staak dan meteen het gebruik en neem contact op met uw arts.

  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten en jeuk.
    Mensen die allergisch zijn voor penicillines, hebben hier meer kans op.

    Gebruik dit medicijn dan niet meer. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid of een opgezwollen gezicht. Een heel enkele keer is een zeer ernstige overgevoeligheid voorgekomen, met ernstige huiduitslag, koorts en blaren. In zeer zeldzame gevallen kunnen verschijnselen van de ziekte Lupus Erytematodes (LE) ontstaan. U merkt dit aan koorts, een opvallende roodheid van de huid, overgevoeligheid voor zonlicht en gewrichtsklachten. Ga bij dergelijke ernstige verschijnselen direct naar een arts of Eerste-Hulpdienst. In deze gevallen mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor griseofulvine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.

  • Als u acute porfyrie heeft, een stofwisselingsziekte waarbij men aanvallen krijgt van buikpijn, braken, koorts en hartkloppingen: dit medicijn kan een aanval uitlokken.

    Geef aan de apotheek door dat u acute porfyrie heeft. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn of andere uitlokkende middelen niet krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik griseofulvine gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Anticonceptiepil. Griseofulvine vermindert de betrouwbaarheid van de pil. Hierdoor stijgt de kans op een zwangerschap. Mogelijk vervangt uw arts griseofulvine voor een ander medicijn. Of misschien krijgt u een ander anticonceptiemiddel, zoals een spiraaltje of de prikpil. Als dit niet mogelijk is, kunt u condooms gebruiken. Als u stopt met griseofulvine is het effect op de hormonen nog vier weken aanwezig. Gebruik daarom condooms tijdens en tot en met vier weken na het stoppen van griseofulvine.
    Let op: ook de vaginale ring en de anticonceptiepleister worden door griseofulvine minder betrouwbaar. Overleg hierover met uw arts.
    Ook de betrouwbaarheid van de morning-afterpil met levonorgestrel of ulipristal kan verminderd zijn. Dit geldt ook als u griseofulvine in de afgelopen 4 weken heeft gebruikt. Overleg hierover met uw arts.
  • Ulipristal gebruikt bij vleesbomen in de baarmoeder. De werking van ulipristal kan afnemen. Overleg hierover met uw arts.
  • De antistollingsmedicijnen, acenocoumarol en fenprocoumon. De werking van acenocoumarol en fenprocoumon kan afnemen. Meld het aan de trombosedienst als u griseofulvine gaat gebruiken. Ook als de dosering van griseofulvine wijzigt of als u stopt met griseofulvine, moet u de trombosedienst hierover inlichten.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

alcohol drinken?
De effecten van alcohol kunnen door griseofulvine anders zijn dan normaal. Uw gezicht wordt dan rood en u krijgt last van misselijkheid, hoofdpijn, benauwdheid, zweten en verwardheid. Dit kan al bij kleine hoeveelheden alcohol gebeuren. Gebruik bij voorkeur geen alcohol of probeer eerst een klein beetje.

alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Mogelijk kan uw arts een ander medicijn voorschrijven. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby. Misschien kunt overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

Drank
Schud de fles voor gebruik goed om. Meet de voorgeschreven hoeveelheid af met het bijgeleverde maatbekertje of de maatlepel. De drank smaakt bitter. Drink daarom meteen na inname wat zeer zoete limonade om deze smaak weg te krijgen.

De opname van dit medicijn in het bloed is het best als er ook vetrijk voedsel in de maag zit. Neem het daarom in tijdens de avondmaaltijd of met een glas melk.

Wanneer?
Neem dit medicijn in bij een maaltijd, dan wordt het beter opgenomen. Als u het meerdere keren op de dag moet nemen, kunt u het ook innemen met een beetje vetrijk voedsel, zoals een beker melk.

Kies wel vaste tijdstippen, dan vergeet u minder snel een dosis.

Hoe lang?
Houd er rekening mee dat dit een kuur is die u niet mag onderbreken en die u geheel moet afmaken. Ook al zijn de infectieverschijnselen al vóór afloop van de kuur verdwenen; dit betekent nog niet dat alle schimmels en schimmelsporen zijn verdwenen.

Hoe lang de kuur precies duurt, hangt af van de ernst en de plaats van de infectie. De kuur duurt minimaal 4 weken, maar kan ook enkele maanden tot een jaar duren.

Bij hoofdschimmel duurt de kuur bij volwassenen meestal 6 tot 8 weken, soms enkele maanden. Bij kinderen duurt de kuur meestal 4 tot 6 weken.

Terug naar overzicht